Ω γλυκύ μου έαρ … Το μοιρολόι της Παναγίας-Σύναξη Νέων Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου Οβρυάς.

Ω γλυκύ μου έαρ … Το μοιρολόι της Παναγίας

 

 

«Ω γλυκύ μου Έαρ

γλυκύτατόν μου Τέκνον

πού έδυ σου το κάλλος».

 

Το Ω γλυκύ μου Έαρ είναι εγκώμιο επιταφίου θρήνου  της Μ. Παρασκευής .  Εξιστορεί την Σταύρωση του Χριστού και εκφράζει τον πόνο της Παναγίας.

Πρόκειται για 185 σύντομα τροπάρια που παρεμβάλλονται μετά τον 118ο ψαλμό, (ψαλμό του Αμώμου) ακολουθώντας σε τρεις στάσεις.

Η πρώτη στάση σε ήχο πλάγιο α΄ αρχίζει με το εγκώμιο «Η ζωή εν τάφω, κατετέθης, Χριστέ…».
Η δεύτερη στάση σε ήχο πλάγιο α΄ αρχίζει με το εγκώμιο «Άξιον εστί μεγαλύνειν σε τον Ζωοδότην…» και
Η τρίτη στάση σε ήχο γ΄ αρχίζει με το εγκώμιο «Αι γενεαί πάσαι ύμνον τη ταφή Σου προσφέρουσι, Χριστέ μου».

Τα εγκώμια αυτά είναι από «τα πιο αγαπητά ψάλματα των ορθοδόξων», γεμάτα από έντονα συγκινησιακά αισθήματα.

Ίσως ο ομορφότερος και μελωδικότερος ύμνος της Ορθοδοξίας, Κάθε λέξη αυτού του ύμνου μια μελωδία και ένα φως. Ένα μοιρολόι που μέσα από τον βαθύτατο πόνο βγάζει ελπίδα και φως. Πόσες φορές δεν σιγοψάλαμε αυτές τις  χρονιάρες μέρες αυτόν τον όμορφο στίχο απ’ τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, όπου βγαίνει όλη η τρυφερότητα της Μάνας Παναγιάς, για τον γιό της, την άνοιξή της, το φως των οθφαλμών της, το γλυκύτατον τέκνον!! λόγια που τα λένε όλες οι μανάδες του κόσμου που αγαπούν και πονούν..

Είτε μας αρέσει είτε όχι , παντού η ζωή μας διδάσκει τα λόγια της διδασκαλίας του Χριστού που μιλάει για αληθινή και ανιδιοτελή αγάπη , για συγχώρεση και προσφορά. Όλα αυτά που συνεχώς βάλλονται , εκποιούνται και καταπατώνται. Αξίζει όμως στα παιδιά μας , μέσα σε όλα αυτά που τους μαθαίνουμε , να τους πούμε για τον Χριστό , την ζωή του , τα πάθη του …την Μάνα Παναγιά. Δεν είναι ντεμοντέ. Μην φοβόμαστε να μας πουν αναχρονιστικούς , άλλωστε κάποιες αλήθειες τις συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή , άσχετα εάν ο εγωισμός μας , μας εμποδίζει να δούμε και να πούμε το ‘ ω γλυκύ μου έαρ’

Ο  Χριστός σταυρώθηκε για όλους, όσους Τον τιμούν και Τον αγαπούν, όσους Τον αρνούνται και όσους Τον πολεμούν, αλλά και για όσους δεν Τον δέχονται ως σωτήρα. Η χαρά της ανάστασης μοιράζεται σε όλους και όσοι επιθυμούν μετέχουν, με παντοίους τρόπους της αναστάσιμης χαράς Του.

Καλή Ανάσταση σε όλους μας !!!

Σύναξη Νέων Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου Οβρυάς.

 

Please follow and like us:
error

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *