Ἀνάστα, ὁ Θεός

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί τελείται ο Εσπερινός της Εορτής της Ανάστασης ή αλλιώς η «Πρώτη Ανάσταση» . Οι πιστοί ήδη αρχίζουν να προετοιμάζονται για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Σωτήρος Υμών Ιησού Χριστού.  Ήδη από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψάλλεται ο μεγάλος Εσπερινός και ακούγεται για πρώτη φορά το «Ανάστα ο Θεός, κρίναι την γην«.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, κατά την διάρκεια της λειτουργίας και την στιγμή που ο ιερέας θα πει το «Ανάστα ο Θεός», οι πιστοί θα χτυπούν τα στασίδια, ταψιά και οτιδήποτε μπορεί να κάνει θόρυβο. Το Μεγάλο Σάββατο η Εκκλησία μας βρίσκεται στην προσδοκία της Ανάστασης.
Το σώμα του Χριστού έχει ταφεί, χωρίς όμως να γνωρίζει την φθορά που γνωρίζουν όλοι οι νεκροί, καθώς παραμένει ενωμένο με την θεότητα, ενώ η ψυχή του Χριστού βρίσκεται στην κόλαση, στο χώρο του θανάτου, όπου κηρύττει την μετάνοια. Ο Θεάνθρωπος Χριστός ολοκληρώνει το έργο της Θείας Οικονομίας, που είναι η ανάσταση όλης της Δημιουργίας και όλων των ανθρώπων, κι αυτών που ήταν εν ζωή, αλλά και αυτών που είχαν πεθάνει πριν τον ερχομό του Ιησού στον κόσμο. Ο έσχατος εχθρός του ανθρώπου, ο θάνατος, νικιέται δια του θανάτου του Χριστού, και όλα κινούνται στην προσδοκία της Ανάστασης, της γνήσιας ελευθερίας.
Έτσι λοιπόν συνέβη και σήμερα το πρωί στην ενορία μας. Αμέσως μετά το “Ανάστα ο Θεός», τα παιδιά του κατηχητικού μας με την καθοδήγηση των κατηχητριών προκάλεσαν “αναστάτωση” χτυπώντας  στασίδια, ταψιά και καρέκλες…
Σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση και Καλό κι Ευλογημένο Πάσχα με υγεία και αγάπη σε όλους!!!

 

 

Please follow and like us:
error

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *