ΨυχοΣάββατον

Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει καθορίσει δύο Σάββατα κατά τη διάρκεια του εκκλησιαστικού έτους , τα οποία αφιερώνει στους κεκοιμημένους της. Είναι τα μεγάλα Σάββατα των ψυχών ή αλλιώς Ψυχοσάββατα, το ένα πριν την Κυριακή της Απόκρεω και το άλλο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Κατά τα δύο μεγάλα Ψυχοσάββατα η Εκκλησιά μας μνημονεύει:
1. Όλους εκείνους που πέθαναν σε ξένη γη και χώρα, σε στεριά και σε θάλασσα.
2. Εκείνους που πέθαναν από λοιμική ασθένεια, σε πολέμους, σε παγετούς, σε σεισμούς και θεομηνίες.
3. Όσους κάηκαν ή χάθηκαν.
4. Εκείνους που ήταν φτωχοί και άποροι και δεν φρόντισε κανείς να τους τιμήσει με τις ανάλογες Ακόλουθες και τα Μνημόσυνα.
5. Με αυτήν την πίστη αναθέτουμε στην αγάπη και στην αγαθότητα του Θεού «εαυτούς και αλλήλους», τους ζωντανούς αλλά και τους κεκοιμημένους μας και τα μνημόσυνα θεωρούνται ΥΨΙΣΤΗ ΜΟΡΦΗ ΑΓΑΠΗΣ προς τους αδελφούς που δεν είναι πια μαζί μας.

Με το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής , το οποίο εορτάζεται 48 ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα  (Σάββατο 19 Ιουνίου 2016) διατρανώνεται η πίστη μας για την καθολικότητα της Εκκλησίας, της οποίας την ίδρυση και τα γενέθλια ( επί γης ) γιορτάζουμε κατά την Πεντηκοστή. Μέσα στη μία Εκκλησία περιλαμβάνεται η στρατευόμενη εδώ στη γη και η θριαμβεύουσα στους ουρανούς.

Έτσι, το μεσημέρι της Παρασκευής από ώρας 3.00 μ.μ. έως τη δύση του ηλίου θα βρίσκεται Ιερέας στο Κοιμητήριο για την τέλεση Τρισαγίων.

Για την εξυπηρέτηση των πιστών ο Ναός θα ανοίξει στις 3 μ.μ.

Θα διαβαστούν στον Ι. Ναό Τρισάγια, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Α΄ ΤΡΙΣΑΓΙΟΝ 3.30 μ1307692103_gm_cmf.μ.

Β΄ ΤΡΙΣΑΓΙΟΝ 4.30 μ.μ.

Γ΄ ΤΡΙΣΑΓΙΟΝ 5.30 μ.μ.

ΏΡΑ 7.00 μ.μ. Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΣΑΓΙΟΝ.

 

 

Please follow and like us:
error

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *