Μέγα Ευχέλαιο

Η Αγία  Ορθόδοξος εκκλησία θέσπισε  να τελείται την Αγία και Μεγάλη Τετάρτη  το Ιερό Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου.  Αποτελεί ένα από τα επτά μυστήρια της Εκκλησιάς μας.  Μέσα στο Ιερό Ευαγγέλιο  βλέπουμε, ότι οι άγιοι Απόστολοι  σε πολλές περιστάσεις  άλειφαν  με ευλογημένο ελαιόλαδο  τους ασθενείς  και  εθεραπεύοντο.  Έτσι, η Ορθόδοξος  Εκκλησία , που συνεχίζει  απαραχάρακτα  την Αποστολική  Παράδοση , τελεί το Μυστήριο  για τη θεραπεία  των ψυχικών  και σωματικών ασθενειών  των πιστών των Ορθοδόξων Χριστιανών.

Δύο είναι τα στοιχεία του Ιερού Μυστηρίου. Το ορατό, που είναι το λάδι και το δεύτερο που είναι η αόρατη Θεία Χάρις, που επικαλούμεθα  για να αγιάσει το ελαιόλαδο και να χαρίσει  στον κάθε πιστό την ψυχική και σωματική υγεία.

Διαβάζονται τα επτά  ευαγγέλια, επτά αποστολικά αναγνώσματα και επτά ευχές. Στο τέλος, του Ιερού Μυστηρίου  όλοι οι πιστοί γονατίζουν  και ο ιερέας  διαβάζει τη συγχωρητική ευχή , με την οποία  συγχωρούνται τα αμαρτήματα των πιστών που έχουν ήδη εξομολογηθεί.

Ο ιερέας κατόπιν  μυρώνει τους πιστούς στα διάφορα μέλη  του σώματος.  Στο μέτωπο για τον αγιασμό των σκέψεων μας.  Στο σαγόνι για τον αγιασμό των λόγων μας.  Στα χέρια για να είναι άγια τα εξωτερικά και εσωτερικά έργα μας.

 

eyxelaio_ex

 

 

Please follow and like us:
error

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *