Ιερά Αγρυπνία προς τιμήν της Παναγίας της «Παραμυθίας»

Πέμπτη 21/1. Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, της επικαλουμένης «Παραμυθίας», Μαξίμου ομολογητού. Το βράδυ της Τετάρτης (20/1) θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία προς τιμήν της Παναγίας της «Παραμυθίας», αντίγραφο της ιεράς εικόνος της διαθέτει ο ιερός μας ναός ως φρουρό ακοίμητο και θησαυρό πολύτιμο δωρηθέν εκ της Ιεράς Μονής του Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, από ώρας 8.00 μ.μ. έως 12.45 μετά μεσονύκτιον.

ΕΙΔΗΣΙΣ: Με πολύ μεγάλη χαρά πληροφορούμε τους ευλαβείς πιστούς ότι κατά την ιερά αγρυπνία θα εγκαινιαστεί το Ιερό Προσκυνητάριο-Θρόνος όπου θα τοποθετηθεί μόνιμα πλέον η ιερά εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας.

Μετά δε το πέρας της Αγρυπνίας θα προσφερθεί Εκκλησιαστικό κέρασμα.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας, τοιχογραφία του 14ου αι. είναι θησαυρισμένη στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.  Σήμερα βρίσκεται σε παρεκκλήσιο πλησίον του καθολικού, ενώ άλλοτε βρισκόταν στη  δεξιά άκρη του έξω νάρθηκα. Παλαιά υπήρχε η συνήθεια, βγαίνοντας οι πατέρες από το Καθολικό να ασπάζονται την εικόνα και ο Ηγούμενος να παραδίδει τα κλειδιά στον θυρωρό για να ανοίξει.
Η παράδοση αναφέρει ότι μια μέρα, στα βυζαντινά ακόμη χρόνια, δίνοντας ο ηγούμενος τα κλειδιά στο θυρωρό, άκουσε τα εξής λόγια από την εικόνα: «Μην ανοίξετε σήμερα την πύλη της Μονής, αλλά αφού ανεβείτε στα τείχη, να διώξετε τους πειρατές». Η φωνή επανέλαβε για δεύτερη φορά τα ίδια λόγια. Στρέφοντας το βλέμμα του ο ηγούμενος προς τα εκεί είδε το θείο βρέφος να απλώνει το χέρι του για να σκεπάσει το στόμα της μητέρας του λέγοντας: «Μη,  Μητέρα μου, μην τους το λες. Άφησε τους να τιμωρηθούν, όπως τους αξίζει, γιατί αμελούν τα μοναχικά τους καθήκοντα». Τότε η Κυρία Θεοτόκος με μεγάλη μητρική παρρησία  προς τον μονογενή Υιόν της, σήκωσε ελαφρά το χέρι, συγκράτησε το χεράκι του, έκλινε λίγο προς τα δεξιά το θείο της πρόσωπο και επανέλαβε πιο έντονα : «Μην ανοίξετε σήμερα την πύλη της Μονής, αλλά αφού ανεβείτε στα τείχη, να διώξετε τους πειρατές».

Οι μοναχοί αμέσως έτρεξαν στα τείχη και πράγματι διαπίστωσαν ότι πειρατές είχαν περικυκλώσει τη μονή και περίμεναν το άνοιγμα της πύλης για να τη λεηλατήσουν. Εξαιτίας όμως της θαυματουργικής επέμβασης της Θεοτόκου, η μονή σώθηκε.

Έκτοτε, η σύνθεση της εικόνας μεταβλήθηκε ολοκληρωτικά και δεν έμοιαζε καθόλου με την παλαιά εικόνα. Διατηρήθηκε η μορφή όπως φαίνεται σήμερα. Η Παναγία να κρατά το χέρι του Χριστού κάτω από το στόμα της και να κλίνει το κεφάλι της δεξιά για να το αποφύγει. Η έκφραση του προσώπου της είναι γεμάτη απέραντη επιείκεια, αγάπη, συμπάθεια και μητρική στοργή. Ο Χριστός παρόλο που παριστάνεται ως βρέφος έχει αυστηρό πρόσωπο ως Κριτής.

 

Please follow and like us:
error

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *