ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΗΝΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
ΜΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014
Έχων ημέρας Τριάκοντα μίαν. Η ημέρα έχει ώρας 11 και η νυξ ώρας 13.
Τετάρτη 1/10. Ανανίου αποστόλου,΄Ρωμανού του μελωδού (ς΄αι.) και ποιητού των κοντακίων. Ιωάννου οσίου του Κουκουζέλους. Θ.Λειτουργία και Αγιασμός 6.45-9.00 π.μ. Το απόγευμα: Εσπερινός 5.30 μ.μ.
Πέμπτη 2/10.Κυπριανού ιερομάρτυρος και Ιουστίνης μάρτυρος (+304). Θ. Λειτουργία 7.00-9.00 π.μ. Το απόγευμα: Εσπερινός 5.30 μ.μ. . ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 5.30-6.30 μ.μ.
Παρασκευή3/10. Διονυσίου αρεοπαγίτου ιερομάρτυρος. Θ.Λειτουργία 7.00-9.00 π.μ. Το απόγευμα: Εσπερινός 5.30 μ.μ.
Σάββατο 4/10. Ιεροθέου αρεοπαγίτου, πρώτου επισκόπου Αθηνών (α΄αι.). Θ. Λειτουργία 7.00-9.30 π.μ. Το απόγευμα: Εσπερινός 5.30 μ.μ.
+ ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΖ΄(Β΄ΛΟΥΚΑ) 5/10. Χαριτίνης μάρτυρος (+304). Μεθοδίας οσίας της εν Κιμώλω. Θ. Λειτουργία 6.45-10.00 π.μ. Αμέσως μετά τη Θ. Λειτουργία θα τελεσθεί στην ανακαινισμένη Αίθουσα του Ι. Ναού ο Αγιασμός της νέας Κατηχητικής Περιόδου, ώρα 10.15-11.15π.μ. Καλούνται οι Γονείς και τα παιδιά που φοιτούν στα τμήματα του Κατηχητικού (Προνηπίου-Νηπίου-Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου) οι Νέοι και οι Νέες που συμμετέχουν στη ¨Σύναξη των Νέων¨ αλλά και όσοι προσέρχονται στα εσπερινά κηρύγματα της Τετάρτης να προσέλθουν. Το απόγευμα: Εσπερινός 5.30 μ.μ.
Δευτέρα 6/10. + Θωμά (του και Διδύμου) αποστόλου εκ των ιβ΄. Θ. Λειτουργία 7.00-9.00 π.μ. Το απόγευμα: Εσπερινός 5.30 μ.μ.
Το βράδυ:Σύναξις Νέων 8.00-9.00 μ.μ. Γίνεται συζήτηση με νέους και νέες, νέα ζευγάρια με βάση την Ορθόδοξη Διδασκαλία.
Τρίτη 7/10. Το πρωϊ: Όρθρος 7.00 π.μ. Το απόγευμα: Εσπερινός 5.30 μ.μ.
Τετάρτη 8/10. Το πρωϊ: Όρθρος 7.00 π.μ. Το απόγευμα της Τετάρτης 8/10 ξεκινούν τα Εσπερινά Κηρύγματα με Θέμα για εφέτος ¨ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ¨. Παράκλησις-Θ. Κήρυγμα- Εσπερινός 4.30-6.00 μ.μ.
Πέμπτη 9/10. Ιακώβου αποστόλου, υιού του Αλφαίου (α΄αι.). Αβραάμ του δικαίου και του ανεψιού αυτού Λώτ (2.100 π.Χ.). Θ. Λειτουργία 7.00-9.00 π.μ. Το απόγευμα: εσπερινός 5.30 μ.μ. ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 5.30-6.30 μ.μ.
Παρασκευή 10/10. Το πρωϊ: Όρθρος 7.00 π.μ. Το απόγευμα: Εσπερινός 5.30 μ.μ.
Σάββατο 11/10. Φιλίππου αποστόλου εκ των επτά΄Θεοφάνους ομολογητού του Γραπτού, επισκόπου Νικαίας (+850). Θ. Λειτουργία 7.00-9.30 π.μ.
Το απόγευμα: Εσπερινός 5.30 μ.μ.
+ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΗ΄(Δ΄ΛΟΥΚΑ) 12/10 . « Των θεοφόρων πατέρων της εν Νικαία ζ΄Οικουμενικής συνόδου (787)», Συμεών του νέου θεολόγου (+1022). Θ. Λειτουργία 6.45-10.00 π.μ. Το απόγευμα: Εσπερινός 5.30 μ.μ.
Δευτέρα 13/10. Το πρωϊ: Όρθρος 7.00 π.μ. Το απόγευμα: Εσπερινός 5.30 μ.μ.
Το βράδυ:Σύναξις Νέων 8.00-9.00 μ.μ. Γίνεται συζήτηση με νέους και νέες, νέα ζευγάρια με βάση την Ορθόδοξη Διδασκαλία.
Τρίτη 14/10. Το πρωϊ: Όρθρος 7.00 π.μ. Το απόγευμα: Εσπερινός 5.30 μ.μ.
Τετάρτη 15/10. Το πρωϊ: Όρθρος 7.00 π.μ. Το απόγευμα 4.30-6.00 μ.μ. Παράκλησις-Θ.Κήρυγμα-Εσπερινός.
Πέμπτη 16/10. Το πρωϊ: Όρθρος 7.00 π.μ. Το απόγευμα: Εσπερινός 5.30 μ.μ.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 5.30-6.30 μ.μ.
Παρασκευή 17/10. Το πρωΐ:Όρθρος 7.00 π.μ. Το απόγευμα: Εσπερινός 5.30 μ.μ.
Σάββατο 18/10. + Λουκά του Αποστόλου και Ευαγγελιστού. Μαρίνου μάρτυρος του γέροντος. Θ. Λειτουργία 7.00-9.15 π.μ. Το απόγευμα: Εσπερινός 5.30 μ.μ.
+ ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΘ΄(Γ΄ΛΟΥΚΑ) 19/10. Ιωήλ προφήτου (630 π.Χ.). Θ. Λειτουργία 6.45-10.00 π.μ. Το απόγευμα: Εσπερινός 5.30 μ.μ.
Δευτέρα 20/10. Αρτεμίου Μεγαλομάρτυρος (+326), Ματρώνης οσίας της Χιοπολίτιδος (+462), Γερασίμου οσίου του εν Κεφαλληνία (+1581). Θ. Λειτουργία 7.00-9.15 π.μ.
Το απόγευμα: Εσπερινός 5.30 μ.μ. Είδησις: Σήμερα δε θα πραγματοποιηθεί « Η ΣΥΝΑΞΙΣ ΝΕΩΝ».
Τρίτη 21/10. Το πρωΐ: Όρθρος 7.00 π.μ. Το απόγευμα: Εσπερινός 5.30 μ.μ.
Τετάρτη 22/10. Το πρωΐ:Όρθρος 7.00 π.μ.
Το απόγευμα 4.30-6.00μ.μ. Παράκλησις-Θ. Κήρυγμα-Εσπερινός.
Πέμπτη 23/10. Ιακώβου Αποστόλου του Αδελφοθέου (+63). Το βράδυ της Τετάρτης (22/10) θα τελεσθεί Μικρά Αγρυπνία στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Οσίου Αλεξίου του Ανθρώπου του θεού από ώρας 10.00 μ.μ έως 1 μετά μεσονύκτιον.
Το απόγευμα: Εσπερινός 5.30 μ.μ. ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 5.30-6.30 μ.μ.
Παρασκευή 24/10. . Το πρωΐ:Όρθρος 7.00 π.μ. Το απόγευμα: Εσπερινός 5.30 μ.μ.
Σάββατο 25/10. Μαρκιανού και Μαρτυρίου των νοταρίων (+355) μαρτύρων΄Ταβιθάς ην θανούσαν ανέστησεν ο απόστολος Πέτρος. Θ.Λειτουργία 7.00-9.00 π.μ.
Το απόγευμα: εσπερινός 5.30 μ.μ.
+ ΚΥΡΙΑΚΗ Κ΄(ς΄ΛΟΥΚΑ) 26/10. . + Δημητρίου Μεγαλομάρτυρος του Μυροβλήτου (+306), ανάμνησις του γεγονότος σεισμού (740). Θ. Λειτουργία 6.30-10.00 π.μ. Το απόγευμα: Εσπερινός 5.30 μ.μ.
Δευτέρα 27/10. Το πρωΐ:Όρθρος 7.00π.μ. Το απόγευμα: Εσπερινός 5.30 μ.μ.
Το βράδυ:Σύναξις Νέων 8.00-9.00 μ.μ. Γίνεται συζήτηση με νέους και νέες, νέα ζευγάρια με βάση την Ορθόδοξη Διδασκαλία.
ΤΡΙΤΗ 28/10. + ΤΗΣ ΦΩΤΟΦΟΡΟΥ ΣΚΕΠΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ. ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΕΠΙ ΤΩ ΝΙΚΗΦΟΡΩ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΝ ΒΟΡΕΙΩ ΗΠΕΙΡΩ ΠΟΛΕΜΩ (1940). Τερεντίου, Νεονίλλης, Ευνίκης και των συν αυτοίς μαρτύρων. Στεφάνου οσίου του Σαβαΐτου. ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙ ΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ 6.45-10.00 π.μ.
Αμέσως μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας και της Δοξολογίας 10.00-10.25 π.μ.: α) θα προσφερθεί εκκλησιαστικό κέρασμα στους πιστούς στο προαύλειο του ναού, (γι΄αυτό παρακαλούνται όσες και όσοι επιθυμούν να προσφέρουν γλύκισμα να συννενοηθούν με την πρεσβυτέρα Αθανασία ή τις Κυρίες του Φιλοπτώχου , κ.Κωνσταντίνα Σταμοπούλου, κ. Βασιλική Σκαρτσάνη, κ. Κατίνα Θεοδωροπούλου, κ. Κων/να Λεχουρίτη, κ. Παναγιώτα Νικολετοπούλου και κ. Βασιλική Σταματοπούλου) .
β) Στη συνέχεια θα μεταβούμε στο ¨ΗΡΩΟΝ¨όπου θα ψαλλεί επιμνημόσυνος δέησις «υπέρ των της πίστεως και της πατρίδος ημών ευκλεώς αγωνισαμένων και ηρωικώς πεσόντων» και αμέσως θα γίνει κατάθεσις Στεφάνου από το Εκκλησιαστικόν Συμβούλιον, θα ψαλλεί ο Εθνικός Ύμνος και θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς τα παιδιά του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών του Κατηχητικού μας Σχολείου 10.30-11.00 π.μ.
γ) Ακολούθως θα μεταβούμε στην Αίθουσα του Ι. Ναού όπου θα εκφωνήσει επίκαιρη ομιλία η δίδα Στέλλα Νίκα, Εκπαιδευτικός στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Οβρυάς. Η όλη εκδήλωσις θα πλαισιωθεί με ποιήματα από τα παιδιά του Κατηχητικού μας Σχολείου 11.05- 11.40 π.μ.
Παρακαλούμε θερμά για τη ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ως ελάχιστο ΧΡΕΟΣ ΤΙΜΗ , ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Να μή λησμονήσουμε να σημαιοστολίσουμε τις οικίες και τα καταστήματά μας.
Το απόγευμα: Εσπερινός 5.30 μ.μ.
Τετάρτη 29/10. Αναστασίας οσιομάρτυρος της ΄Ρωμαίας (γ΄αι.). Θ. Λειτουργία 7.00-9.00 π.μ. Το απόγευμα 4.30-6.00 μ.μ. Παράκλησις-Θ.Κήρυγμα-Εσπερινός.
Πέμπτη 30/10. Το πρωΐ:Όρθρος 7.00 π.μ. Το απόγευμα: Εσπερινός 5.30 μ.μ. ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 5.30-6.30 μ.μ.
Παρασκευή 31/10. Το πρωΐ: Όρθρος 7.00 π.μ. Το απόγευμα: Εσπερινός 5.30 μ.μ.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014.
- Κάθε Σάββατο απόγευμα από 4.00 μ.μ έως τη δύση του ηλίου θα βρίσκεται Ιερέας στο Κοιμητήριο.Επίσης τις παραμονές μεγάλων εορτών-προ του εσπερινού-θα υπάρχει Ιερέας στο Κοιμητήριο.Εάν κάποιος επιθυμεί την τελεση έκτακτης ιεροπραξίας στο Κοιμητήριο θα επικοινωνεί με τον Εφημέριο του ναού στο τηλέφωνο του Ι. Ναού , 2610-522-104.
2.Τα πρόσφορα πρέπει να τα φέρνουμε στον Ι. Ναό από το απόγευμα στον Εσπερινό.Επειδή το πρόσφορο συμβολίζει τη Παναγία από την οποία γεννήθηκε ο Χριστός ωφείλουμε :α)Να το φέρνουμε με κάταλληλο τρόπο, που σημαίνει να είναι τυλιγμένο σε ειδική πετσέτα που χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για τη μεταφορά του προσφόρου.β)Να το φέρνουμε από τον κυρίως ναό και όχι από την εξωτερική πόρτα του ιερού.γ)Να.είναι τα ονόματά μας γραμμένα στο ‘Δίπτυχο’( αν δεν έχουμε μπορούμε να το προμηθευτούμε από το ναό μας ).δ) Το πρόσφορο να είναι «ζυμωτό», φτιαγμένο από τα χέρια μας, με προσευχή και καθαρότητα ψυχική και σωματική.( Τα έτοιμα πρόσφορα είναι «δώρον άδωρον»).ε)Κατά κανόνα όταν φέρνουμε το πρόσφορο στο Ναό να μένουμε και να παρακολουθούμε τον Εσπερινό, μόνο να ωφεληθούμε έχουμε!
- Μεγάλη ωφέλεια για τις ψυχές τόσο των ζώντων όσο και των κεκοιμημένων είναι οι προσφορές που γίνονται υπέρ του Ι. Ναού.Αφού έτσι ανήκουμε σ’εκείνους για τους οποίους συνεχώς και αδιαλείπτως η Εκκλησία προσεύχεται είτε υπέρ υγείας ,είτε υπέρ αναπαύσεως .
4.Το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως τελείται από τον π. Χαράλαμπο Παπαδόπουλο ( τηλ.2610-522-104).
5.Κάθε μήνα μπορούμε να προσφέρουμε στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ&ΕΝΔΥΣΕΩΣ της Ενορίας μας, τρόφιμα μακράς διαρκείας , είδη σπιτιού ( καθαριστικά κ.λπ..) και ενδύματα καινούρια ή σε άριστη κατάσταση.Μη λησμονούμε επίσης να ενισχύουμε το «ΚΥΤΙΟΝ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ» εφ’όσον δυνάμεθα κατά την προσέλευσή μας στο Ναό.
6.Κάθε Κυριακή διανέμεται δωρεάν το έντυπο ΄ΦΩΝΗ ΚΥΡΙΟΥ΄ το οποίο εξηγεί κατάλληλα τα αναγνώσματα της Κυριακής ( Απόστολο-Ευαγγέλιο). Παρατηρείται δυστυχώς το φαινόμενο ,να μένουν αδιάθετα αυτά τα τόσο ωφέλιμα έντυπα ( για τα οποία ο Ναός δαπανά χρήματα) ενώ μπορούμε όλοι μας να αποκομίσουμε μεγάλη πνευματική ωφέλεια από την ανάγνωση αυτών των ψυχοφελών εντύπων.
- Κάθε μήνα διανέμεται το πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών. Το πρόγραμμα κυκλοφορεί σε 250 φωτοαντίγραφα που το καθ’ ένα αντιστοιχεί σε κάθε οικογένεια της ενορίας μας. Παρακαλούμε να γίνεται σωστή χρήση του προγράμματος ώστε όλοι να το λαμβάνουν και να μην δημιουργείται το φαινόμενο που κάποια οικογένεια το έχει πάρει εις τριπλούν και άλλη οικογένεια καθόλου!
8.Προ του « Δι’ ευχών……» είτε γίνονται ως συνήθως κάποιες ανακοινώσεις από τους Ιερείς είτε όχι , άπαντες ωφείλουμε να παραμένουμε στις θέσεις μας ακίνητοι και μη συζητούντες μεταξύ μας ούτως ώστε να ακούμε τα λεγόμενα υπό της Εκκλησίας μας και να μην ατακτούμε επιδεικνύοντας αδιαφορία και ασέβεια μέσα στον Οίκο του Θεού.
- « ΘΕΣΜΟΣ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ Ι. ΝΑΟΥ». Κάθε μήνα μπορούμε να προσφέρουμε στην ενορία μας το ποσό των 5 ευρώ ( εγγραφόμενοι στο ειδικό βιβλίο Μηνιαίων Συνδρομητών στους κ.κ Επιτρόπους) ώστε να ενισχύουμε την προσπάθεια του ποιμαντικού και πνευματικού έργου της Εκκλησίας μας. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίζουμε παρακαλούμε για την κατά το δυνατόν συνέχιση αυτής της συνδρομής με όποιο ποσό ο καθείς δύναται.
- Το Κατηχητικό Σχολείο λειτουργεί σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
Α) Τμήμα Προνηπίων-Νηπίων, Σάββατο πρωϊ, 11.30-12.30 π.μ.
Β) Αγόρια-Κορίτσια 1ης , 2ας & 3ης Δημοτικού , Σάββατο πρωΐ 10.15-11.15 στην Αίθουσα του Ιερού μας Ναού.
Γ) Αγόρια-Κορίτσια 4ης, 5ης & 6ης Δημοτικού , Σάββατο πρωΐ 10.15-11.15 στον Ιερό Ναό.
Δ) Αγόρια-Κορίτσια Γυμνασίου & Λυκείου , Κυριακή πρωΐ 10.15-11.15 στην Αίθουσα του Ιερού μας Ναού.
Ε) Συνάξεις Νέων, Δευτέρα βράδυ 7.00-8.00 μ.μ.
ΣΤ) Τμήμα Βυζαντινής Μουσικής, Σάββατο πρωΐ 11.30 – 12.30 στον Ιερό Ναό.
- Παρατηρείται «κακή χρήση» ως προς το άναμμα των κεριών. Αρκετοί δηλαδή αδελφοί ανάβουν υπερβολικά πολλά κεριά κάτι το οποίο και δεν ωφελεί αφ’ ενός μεν αφού ένα ή δύο κεριά ανταποκρίνονται πλήρως στο σκοπό τους αφ’ ετέρου δε το άναμμα πολλών κεριών ζημιώνει το Ναό.