Ιστορικό

Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Οβρυιάς είναι ένας ιστορικός ναός με μακρά παράδοση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κτίσθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ως ένα μικρό ναΐδριο.

Ο Ναός κτίσθηκε εξ’ αφορμής της ευρέσεως της εικόνας της Θεοτόκου σε κοντινό χώρο από τη σημερινή θέση της εκκλησίας (νοτιοδυτικά του Ναού).

Στη θέση του πρώτου ναού ξεκίνησε η ανέγερση του νέου το 1931 με πολιτικό μηχανικό το Κων/νο Νοκόπουλο. Η αποπεράτωση του Ναού έγινε το 1935 περίπου. Ο Ναός ονομαζόταν από τους πιστούς της περιοχής «Παναγίτσα» λόγω μικρών σχετικά διαστάσεών του. Στο προαύλιο του Βορειοανατολικά ήταν το Κοιμητήριο της ενορίας μέχρι το 1986.

Το 1953 συνέβη μεγάλος σεισμός και προεκλήθησαν καταστροφές στην τοιχοποιία και στα καμπαναριά του Ναού.

Ο Ναός εκ νέου υπέστη ζημιές από το σεισμό του 1963 και αυτό είχε σαν συνέπεια για ένα διάστημα 3-4 χρόνων να τελείται η Θ. Λειτουργία σε πρόχειρη κατασκευή κάτω από τον παρακείμενο αιωνόβιο πλάτανο του Ναού.

Το 1990 έγινε μεγάλη επέκταση κατ’ ανατολάς και ο Ναός έλαβε τη μορφή που έχει ως σήμερα.

Τα εγκαίνια του έγιναν αρχιερατεύοντος του τότε Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Νικοδήμου το 1995 και μάλιστα ο Ναός έγινε δυσιπόστατος αφού εκτός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ,τιμάται και η  μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου και της οικογένειας αυτού στις 20 Σεπτεμβρίου με την καθιέρωση δεύτερης Αγίας Τράπεζας στο δεξιό κλίτος του Ναού. Στον Ναό υπάρχουν λείψανα του Αγίου Ευσταθίου ύστερα από παραχώρηση της οικογενείας του αειμνήστου Μητροπολίτου Γόρτυνος κ.κ. Ευσταθίου.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Οβρυάς
Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Οβρυάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook

SuperWebTricks Loading...